GTA-wandelpad “Vanaf de Eifel naar de Ardennen”

De wandeling heeft een afstand van 200 KM.
Primeur in Europa: deze wandeling verbindt de Rijn (Andernach) met de Maas (Monthermée). De wandeling wordt gemarkeerd door merktekens van gebroken wit op een zwarte achtergrond, en doorkruist Duitsland, België en Luxemburg. Deze Ardennen-Eifel-wandelroute, die “Wandelroute Rijn-Maas” wordt genoemd, wordt voor het deel tussen Gerolstein (Duitsland) en Saint-Hubert (België) beschreven in een GTA-gids. De doorkruising van de Eifel, de Luxemburgse Ösling, de Belgische Ardennen en de Franse Ardennen heeft een afstand van 200 km op de initiële route van 500 km die Andernach (Duitsland) met Monthermé (Frankrijk) verbindt.
De route is uitsluitend voor wandelaars en wordt in elk land door een andere organisatie gemarkeerd met “gebroken witte” merktekens. De plekken die worden doorkruist zijn onder meer: Gerolstein (Duitsland), bekend om zijn mineraalwater, Ouren aan de oever van de Our (België), Clervaux en haar kasteel (Luxemburg), Bastenaken en haar « Mémorial du Mardasson » (België), Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de jacht en de natuur, en sinds kort de internationale hoofdstad van de jachthoorn.
Overzicht van de fases van deze wandeling over een afstand van 200 km (gemarkeerd):

Etappe 1: Gerolstein – Mürlenbach : 18,5 KM
Etappe 2: Mürlenbach – Prüm : 20 KM
Etappe 3: Prüm – Bleialf : 22 KM
Etappe 4: Bleialf – Ouren : 25 KM
Etappe 5: Ouren – Clervaux : 22 KM
Etappe 6: Clervaux – Winseler/Derenbach: 25 KM
Etappe 7: Winseler/Derenbach – Bastogne : 21 KM
Etappe 8: Bastogne – Sprimont : 21 KM
Etappe 9: Sprimont – Saint-Hubert : 21 KM
De wandeling is niet enkel gemarkeerd, de GTA biedt u ook een pakket met de verschillende kaarten van de wandeling aan. Er werd ook een gids gewijd aan de route uitgegeven. Bovendien worden er 10 lusvormige wandelingen als aanvulling op de wandelroute aangeboden. Deze lusvormige trajecten geven u de mogelijkheid om lokale plekken/stopplaatsen op het Rijn-Maas-pad te bezoeken.
De Ardennenroute met een afstand van 89 km omvat het gedeelte tussen Clervaux in Luxemburg en Saint-Hubert in België. De weg komt dus in het begin in Clervaux uit in de boekenstad « Saint-Hubert » en doorkruist Luxemburgse dorpjes en Winseler/Derenbach om uiteindelijk in Bastenaken aan te komen. Hier kunnen wandelaars het Tweede Wereldoorlog-monument (Mardasson en het « Bastogne War Museum ») en de stad bezoeken. In het laatste gedeelte van deze route doorkruist u de dorpen in de Ourthe- en Lavalvallei via Senonchamps en Villeroux. U kunt ook een bezoek brengen aan het dorpscentrum van Houmont (plek van het 194th Glider Infantry Regiment van de 17th Airborne US).

Overzicht van de wandeling (gemarkeerd):

Etappe 6: Clervaux – Winseler/Derenbach: 25 KM
Etappe 7: Winseler/Derenbach – Bastogne : 21 KM
Etappe 8: Bastogne – Sprimont : 21 KM
Etappe 9: Sprimont – Saint-Hubert : 21 KM