Markeringen

 

GTA-wandelpad "Vanaf de Eifel naar de Ardennen"


De wandeling heeft een afstand van 200 KM.
Primeur in Europa: deze wandeling verbindt de Rijn (Andernach) met de Maas (Monthermée). De wandeling wordt gemarkeerd door merktekens van gebroken wit op een zwarte achtergrond, en doorkruist Duitsland, België en Luxemburg. Deze Ardennen-Eifel-wandelroute, die "Wandelroute Rijn-Maas" wordt genoemd, wordt voor het deel tussen Gerolstein (Duitsland) en Saint-Hubert (België) beschreven in een GTA-gids. De doorkruising van de Eifel, de Luxemburgse Ösling, de Belgische Ardennen en de Franse Ardennen heeft een afstand van 200 km op de initiële route van 500 km die Andernach (Duitsland) met Monthermé (Frankrijk) verbindt.
De route is uitsluitend voor wandelaars en wordt in elk land door een andere organisatie gemarkeerd met "gebroken witte" merktekens. De plekken die worden doorkruist zijn onder meer: Gerolstein (Duitsland), bekend om zijn mineraalwater, Ouren aan de oever van de Our (België), Clervaux en haar kasteel (Luxemburg), Bastenaken en haar « Mémorial du Mardasson » (België), Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de jacht en de natuur, en sinds kort de internationale hoofdstad van de jachthoorn.
Overzicht van de fases van deze wandeling over een afstand van 200 km (gemarkeerd):

- Etappe 1: Gerolstein - Mürlenbach : 18,5 KM
- Etappe 2: Mürlenbach - Prüm : 20 KM
- Etappe 3: Prüm - Bleialf : 22 KM
- Etappe 4: Bleialf - Ouren : 25 KM
- Etappe 5: Ouren - Clervaux : 22 KM
- Etappe 6: Clervaux - Winseler/Derenbach: 25 KM
- Etappe 7: Winseler/Derenbach - Bastogne : 21 KM
- Etappe 8: Bastogne - Sprimont : 21 KM
- Etappe 9: Sprimont - Saint-Hubert : 21 KM
De wandeling is niet enkel gemarkeerd, de GTA biedt u ook een pakket met de verschillende kaarten van de wandeling aan. Er werd ook een gids gewijd aan de route uitgegeven. Bovendien worden er 10 lusvormige wandelingen als aanvulling op de wandelroute aangeboden. Deze lusvormige trajecten geven u de mogelijkheid om lokale plekken/stopplaatsen op het Rijn-Maas-pad te bezoeken.

De Ardennenroute met een afstand van 89 km omvat het gedeelte tussen Clervaux in Luxemburg en Saint-Hubert in België. De weg komt dus in het begin in Clervaux uit in de boekenstad « Saint-Hubert » en doorkruist Luxemburgse dorpjes en Winseler/Derenbach om uiteindelijk in Bastenaken aan te komen. Hier kunnen wandelaars het Tweede Wereldoorlog-monument (Mardasson en het « Bastogne War Museum ») en de stad bezoeken. In het laatste gedeelte van deze route doorkruist u de dorpen in de Ourthe- en Lavalvallei via Senonchamps en Villeroux. U kunt ook een bezoek brengen aan het dorpscentrum van Houmont (plek van het 194th Glider Infantry Regiment van de 17th Airborne US).

Overzicht van de wandeling (gemarkeerd):

- Etappe 6: Clervaux - Winseler/Derenbach: 25 KM
- Etappe 7: Winseler/Derenbach - Bastogne : 21 KM
- Etappe 8: Bastogne - Sprimont : 21 KM
- Etappe 9: Sprimont - Saint-Hubert : 21 KM
Link naar de package Ardenne Trail - Sentier Rhin-Meuse
Link naar de GTA-uitgave

Het GTA-label is een teken van kwaliteit

Markeringen zijn doorslaggevend voor de orientatie van wandelaars. De markering van GTA bestaat uit twee kleuren: – geelwit
De markering wordt wettelijk erkend met betrekking tot het verkeer in het bos en erbuiten
Om markeringen op het terrein te kunnen aanbrengen, dient toestemming te worden gegeven door het Commissariaat-generaal voor Toerisme. Dit laatste is gelinkt aan het indienen van een dossier aangaande markeringen (toestemming voor toegang en markeringen). Het GTA-label en de goedkeuring die door het Commissariaat-generaal voor Toerisme wordt verleend, getuigen van een samenhang tussen de wandelroutes. Dit leidt ook tot goede samenwerkingsverbanden met « le Département Nature et Forêt » (Agentschap voor Natuur en Bos), de gemeentebesturen en de toeristische instanties.

De markering van lange wandelroutes

– GTA-markering: geel en wit (« Grande Traversée de l’Ardenne ») – AE-markering: gebroken wit (Rijn-Maas-pad) – GR-markering: rood en wit (Lange-Afstand-Wandelpaden) – Ardennen-Eifel-markering: gebroken wit

De markering van lokale wandelroutes

In Wallonië worden deze markeringen ondersteund door grafische elementen die na overleg tussen de regio en de bedenkers van de wandelingen werden ingevoerd. Talrijke routes werden voor de verschillende gebruikscategorieën (voetgangers, fietsers, ruiters, skiërs) uitgestippeld, goedgekeurd en gemarkeerd. Gestandaardiseerde kentekens kunnen aan de hand van hun geometrische vorm naar het type gebruiker verwijzen waarvoor de wandeling werd gemarkeerd.

Goed om weten

– een dubbele weergave van het kenteken duidt aan dat u van richting moet veranderen – de jalon bevestigt dat u rechtdoor moet blijven gaan – het kruis duidt paden aan die u niet mag inslaan – de enkelvoudige wegwijzer duidt de richting aan die u moet volgen – de meervoudige wegwijzer duidt tussentijdse objectieven of het laatste objectief van de wandeling aan