Sainte-Ode is een natuurlijke toeristische bestemming, geschikt voor actieve vrijetijdsbesteding dankzij de vele routes.

Of u nu liever wandelt, mountainbiket of fietst, er liggen kilometers paden klaar om bewandeld te worden.

Sinds 2009 is Sainte-Ode ook het decor voor activiteiten gelinkt aan Nordic Walking: ontdekking van Nordic Walking, kennismaking met de techniek, perfectionering van de praktijk, wandeltochten… Activiteiten opgezet door Ardenne Nordic Walking en het Maison de la Randonnée – GTA Belgique, naar aanleiding van ervaringen in Italië waar deze discipline al erg populair was.

Het Ardenne Nordic Park is op zaterdag 17 september 2016 ingehuldigd. Sainte-Ode werd de eerste regio in de provincie Luxemburg die zich toelegde op Nordic Walking.

Het Nordic Park in Sainte-Ode bestaat uit vijf routes variërend van 2 km tot 18,450 km. De routes van het Ardenne Nordic Park zijn speciaal ontworpen voor nordic walking en volgen gedeeltelijk de plaatselijke wandelingen. Ze worden aangevuld met een specifiek circuit van 3,4 km: de Nordic Circuit Training.

De verschillende vertrekpunten bevinden zich in Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie, en nodigen de Nordic Walkers dus uit om de stad vanuit verschillende hoeken te ontdekken.

Het Ardenne Nordic Park is een initiatief van het Maison de la Randonnée – GTA Belgique en Ardenne Nordic Walking in samenwerking met het VVV van Sainte-Ode.

Nordic Circuit Training: 3,4 km

Deze tour is ontworpen om toegankelijk en gemakkelijk te zijn voor beginners.
Het is dus ideaal voor wandelaars die zich op hun techniek willen concentreren, maar ook voor instructeurs die ontdekkings- of verbeteringssessies organiseren.
De locatie van dit circuit werd natuurlijk gekozen in het gebied van de
Orti boomgaard in Amberloup, in het natuurpark Deux Ourthes.
Aan het begin van deze lus, gelegen in Orti (Amberloup), staan drie panelen opgesteld: het park (plattegrond) en de techniek, de warming-up, de stretching.

Beauplateau - Tour du Rancourt : 7,5 km (NW1+NW2)

De Tour du Rancourt bestaat uit twee lussen.
De kleinere lus volgt een zeer gemakkelijk, vlak parcours, langs de rand van velden en bossen.
De tweede lus is heuvelachtiger, loopt langs de beek Rancourt en door het dorp Tillet.

Amberloup - Tour d'Orti : 9 km (NW3)

Deze nordic walking route ligt hoofdzakelijk in een landelijke en agrarische omgeving.
Vanaf het dorp Amberloup in de richting van het natuurreservaat van Orti, biedt het een prachtig uitzicht over de vallei.
De route doorkruist het dorp Aviscourt en loopt tevens langs de oude Vicinal-weg.
Tussen landelijkheid en onderdompeling in de natuur.

Lavacherie - Méridionale : 12,5 km (NW4)

Deze Nordic Walking route is de route die het meest noordelijk van het Ardenne Nordic Park ligt, in de richting van de kapel van de Goede Dame. Het doorkruist voornamelijk de bosrijke omgeving en biedt prachtige landschappen en uitzichtpunten.

Houmont - Tour du Laval : 18,5 km (NW5)

Deze route, die begint in het dorp Houmont, biedt prachtige panorama’s, waarbij de vallei van Laval aan beide kanten wordt doorkruist en de dorpen Fosset, Renuamont, Rechrival en Gérimont worden aangedaan.
De paden zijn van goede kwaliteit en bieden u de mogelijkheid om in een rustig tempo aan nordic walking te doen.

De routes van het Ardenne Nordic Park volgen gedeeltelijk verschillende lokale routes van de gemeente Sainte-Ode.

Als u ze niet wilt downloaden, is er een andere oplossing!
U kunt de folder van het Ardenne Nordic Park gratis verkrijgen bij het Syndicat d’Initiative de Sainte-Ode, en wij raden u ook aan de kaart met lokale wandelroutes in Sainte-Ode aan te schaffen, die €8 kost.

De kaart van de wandelingen van Sainte-Ode is te koop bij het Maison de la Randonnée – GTA Belgique in Sprimont (Sainte-Ode).