Transardennaise - Transardense route

Te voet

De GTA-wandeling die tot onze grootste favorieten behoort is zonder twijfel “De Transardense route”, want het avontuur is met deze wandeling begonnen!

« De Transardense route », die in 1980 werd uitgestippeld, is de eerste lange wandelroute van de GTA (« Grande Traversée des Ardennes ») die de Ardennen doorkruist: een route voor wandelaars en nordic walkers met een afstand van 160 km en 7 fases. De route is gemarkeerd met GTA-kentekens (geel en wit) en verbindt La Roche-en-Ardenne met Bouillon. Onderweg wandelen we in het bijzonder langs Saint-Hubert en Nassogne.
De Transardense route, die als één van de mooiste wandelingen van België wordt beschouwd, doorkruist de authentieke Ardense bossen, prachtige valleien (de Lesse, de Ourthe en de Semois) en betoverende landschappen van het Belgische Luxemburg.

De route kan tevens met de mountainbike, de fiets, de motorfiets of de auto worden ontdekt.

Nieuw in 2021

Bijna dertig jaar na de eerste editie Transardense Route, is de zesde nederlandstalige publicatie van deze gids verkrijgbaar bij het Maison de la Randonnée – GTA Belgique.

Deze nieuwe gids werd uitgegeven door JJ’Imag’In en omvat naast de beschrijving van de Transardense Route (153 km van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon), ook de beschrijving van de Transfamense Route (57 km van Nassogne naar La Roche-en-Ardenne) en twaalf kortere wandelingen die in lengte variëren van 4,6 tot 14 km in de Ardennen en de Famenne.

Er zijn twee belangrijke nieuwigheden te melden:

  • De Transardense Route werd aangepast in de regio’s Sainte-Ode, Saint-Hubert en Mirwart om de kennismaking met het platteland te bevorderen en zoveel mogelijk asfaltwegen en -paden te vermijden
  • De opdeling van de Transardense en Transfamense Route in etappes werd vervangen door de aanduiding van de afstanden van het ene naar het andere dorp, bij elk dorp wordt ook de gecumuleerde afstand die je hebt afgelegd vanaf het vertrekpunt vermeld.

Per fiets

Deze route die bestaat uit 8 fases vanaf La Roche-en-Ardenne naar Bouillon is ook aan motorfietsen en auto’s aangepast. Het is een route om toeristische attracties in de Ardennen te ontdekken terwijl u in het bijzonder Sainte-Ode en haar deelgemeente Lavacherie, Saint-Hubert, Nassogne, Mirwart (één van de mooiste dorpen van Wallonië), Daverdisse, Alle-sur-Semois, Vresse en Rochehaut, de « Tombeau du Géant » (« Het Reuzengraf ») en Curfoz doorkruist.

Met MTB

De Transardennaise “MTB” is niet bewegwijzerd. De totale afstand is 272 km.

Enerzijds het noordelijke deel: het verbindt Malmedy met La Roche-en-Ardenne over een afstand van 102 KM.

Het was in het voorjaar van 2016 tijdens het jaar “La Wallonie à vélo”, dat het “Maison de la Randonnée – GTA Belgique” de noordkant van haar mythische route “La Transardennaise” lanceerde.

Er zijn 4 fasen :

  • Etappe 1: Malmedy naar Recht: 17,2 KM – 426 stijgingen +
  • Etappe 2: Recht naar Gouvy: 28,2 km – 445 m stijgen +
  • Etappe 3: Gouvy naar Houffalize: 22,3 km – 300 m stijgen +
  • Etappe 4: Houffalize naar La Roche-en-Ardenne: 34,3 km – 782 m stijgen +

Anderzijds het zuidelijke deel dat  La Roche-en-Ardenne met Bouillon in 170 km verbindt.

– Etappe 1: La Roche-en-Ardenne naar Sprimont: 20,7 KM – 555 m stijgen +.
– Etappe 2: Sprimont naar Saint-Hubert: 20,8 KM – 487 m stijgen +.
– Etappe 3: Saint-Hubert naar Nassogne: 26,8 KM – 847 m stijgen + +.
– Etappe 4: Nassogne naar Mirwart: 19,8 km – 619 m stijgen + (+)
– Etappe 5: Mirwart naar Daverdisse: 23,6 km – 67 m stijgen +.
– Etappe 6: Daverdisse naar Carlsbourg: 26,8 km – 692 m stijgen +.
– Etappe 7: Carlsbourg naar Bouillon: 25,3 km – 493 m stijgen +.

Zie ook: