GTA-wandelroute “La Transardennaise”

De GTA-wandeling die tot onze grootste favorieten behoort is zonder twijfel “De Transardense route”, want het avontuur is met deze wandeling begonnen!

« De Transardense route », die in 1980 werd uitgestippeld, is de eerste lange wandelroute van de GTA (« Grande Traversée des Ardennes ») die de Ardennen doorkruist: een route voor wandelaars en nordic walkers met een afstand van 160 km en 7 fases. De route is gemarkeerd met GTA-kentekens (geel en wit) en verbindt La Roche-en-Ardenne met Bouillon. Onderweg wandelen we in het bijzonder langs Saint-Hubert en Nassogne.
De Transardense route, die als één van de mooiste wandelingen van België wordt beschouwd, doorkruist de authentieke Ardense bossen, prachtige valleien (de Lesse, de Ourthe en de Semois) en betoverende landschappen van het Belgische Luxemburg. De route kan tevens met de mountainbike, de fiets, de motorfiets of de auto worden ontdekt. Overzicht van de wandeling met een afstand van 154 km (GTA-markering):

Etape 1: La Roche-en-Ardenne vers Sprimont (Sainte-Ode): 21,5 KM (534 m)
Etape 2: Sprimont (Sainte-Ode) vers Saint-Hubert: 20,4 KM (433 m)
Etape 3: Saint-Hubert vers Nassogne: 27 KM (701 m)
Etape 4: Nassogne vers Mirwart: 16,370 KM (497 m)
Etape 5: Mirwart vers Daverdisse: 22,8 KM (486 m)
Etape 6: Daverdisse vers Paliseul : 20,1 KM (378 m)
Etape 7: Paliseul vers Bouillon: 25,5 KM (445 m)

De gemarkeerde route kan aan de hand van de IGN-kaart “De Transardense route, de Transfamenne” (1/50 000) worden gevolgd. Er werd ook een gids samengesteld om de doorkruiste plekken te ontdekken. In de gids “De Transardense route, de Transfamenne” wordt de Transfamenne-route beschreven en worden regionale recepten en 12 lokale wandelingen uit de doeken gedaan. Overzicht van de MTB-tocht van een afstand van 272 KM (niet gemarkeerd): – De Noordelijke Transardense route: van Malmedy naar La Roche-en-Ardenne, afstand van 102 KM (niet gemarkeerd, roadbook/By-Bike-statief, GPX-tracking)
Deze 4 fases leiden u naar La Roche-en-Ardenne.
Etappe 1: Malmedy naar Recht: 17,2 KM
Etappe 2: Recht naar Gouvy: 28,2 KM
Etappe 3: Gouvy naar Houffalize: 22,3 KM
Etappe 4: Houffalize naar La Roche-en-Ardenne: 34,3 KM
Tijdens de lente van 2016, op het moment dat de Ardennen haar voorjaarskleuren toonde en heel wat fietsactiviteiten werden georganiseerd, lanceerde « la Maison de la Randonnée – GTA Belgique » in het kader van het jaar van de fiets (« 2016, Wallonië fietst ») naast haar klassiekers enkele nieuwigheden voor fiets- en mountainbikeliefhebbers. De vereniging, die reeds meer dan 30 jaar actief bijdraagt aan de ontwikkeling van de wandelsport, biedt voortaan aan mountainbikers de noordelijke helling aan van haar mythische « Transardense » route. In 2016, het jaar waarin heel Wallonië op de trappers ging staan, breide de vereniging haar « Bike Tours Ardennen » aanbod aan fietstochten uit. De sterke punten van deze nieuwe route:br>- ontdek Malmedy en de Oostkantons
– verbind de Oostkantons met Houffalize, de “stad van de mountainbike”
– rij langs La Roche-en-Ardenne, de middeleeuwse stad aan de oever van de Ourthe
– een nieuwe sportieve uitdaging! – De Zuidelijke Transardense route:: de La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, afstand van 170 KM (niet gemarkeerd, roadbook, By-Bike-Statief)

Het aantal fases wordt bepaald in functie van de fitheid van elke mountainbiker.
De 7 fases om Bouillon met de mountainbike te bereiken zijn:
Etappe 1: La Roche-en-Ardenne naar Sprimont: 20,70 KM
Etappe 2: Sprimont naar Saint-Hubert: 20,8 KM
Etappe 3: Saint-Hubert naar Nassogne: 26,8 KM
Etappe 4: Nassogne naar Mirwart: 19,8 KM
Etappe 5: Mirwart naar Daverdisse: 23,6 KM
Etappe 6: Daverdisse naar Carlsbourg: 26,8 KM
Etappe 7: Carlsbourg naar Bouillon: 25,3 KM
Overzicht van La Transardennaise te paard, afstand van 170 KM (niet gemarkeerd, roadbook/By-Bike-statief):

Tussen 4 en 6 fases tussen La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Route aanpasbaar in functie van de accommodatie voor de paarden en de ruiters.

Overzicht van de fietsroute, afstand van 164 KM (niet gemarkeerd, roadbook/By-Bike-statief):

Deze route die bestaat uit 8 fases vanaf La Roche-en-Ardenne naar Bouillon is ook aan motorfietsen en auto’s aangepast. Het is een route om toeristische attracties in de Ardennen te ontdekken terwijl u in het bijzonder Sainte-Ode en haar deelgemeente Lavacherie, Saint-Hubert, Nassogne, Mirwart (één van de mooiste dorpen van Wallonië), Daverdisse, Alle-sur-Semois, Vresse en Rochehaut, de « Tombeau du Géant » (« Het Reuzengraf ») en Curfoz doorkruist:
– Etappe 1: La Roche-en-Ardenne naar Sprimont: 25,4 KM
– Etappe 2: Sprimont naar Saint-Hubert: 20 KM
– Etappe 3: Saint-Hubert naar Nassogne: 17,6 KM
– Etappe 4: Nassogne naar Mirwart: 14,8 KM
– Etappe 5: Mirwart naar Daverdisse: 21,3 KM
– Etappe 6: Daverdisse naar Mon Idée: 19 KM
– Etappe 7: Mon Idée naar Alle-sur-Semois: 20,5 KM
– Etappe 8: Alle-sur-Semois naar Bouillon: 25,2 KM