GTA-route “La Transgaumaise”

De Transgaumaise is de GTA-route waarmee u de “”Kleine Provence” kunt ontdekken. De weg verbindt de Gaume in België met het Franse Lotharingen.
Deze lusvormige route met vertrekpunt in Virton is gemarkeerd (GTA-markering). De route komt aan in Torgny in het hart van de “Kleine Provence” en doorkruist vervolgens Montmédy en haar Vauban-citadel, Orval en haar cisterciënzerabdij om ten slotte weer in Virton aan te komen. Deze route doorkruist het nieuwe Natuurpark van de Gaume en kan worden gecombineerd met de routes van de Gaumse Lotharingen.
Overzicht van de fases van de wandelroute met een afstand van 140 km (gemarkeerd):
Etappe 1: Virton – Torgny : 27 KM
Etappe 2: Torgny – Montmédy : 25 KM
Etappe 3: Montmédy – Orval : 21 KM
Etappe 4: Orval – Ste Cécile : 20 KM
Etappe 5: Ste Cécile – Izel : 21 KM
Etappe 6: Izel – Virton : 25.5 KM

Te volgen op kaart (schaal: 1/25 000). Er werd een GTA-gids samengesteld die toegewijd is aan deze route en aan de regio die wordt doorkruist. Dit laatste omvat 10 lokale wandelingen in de nabijheid van Gaumse en Lorreinse dorpen en streekproducten.

De mountainbikeroute is niet gemarkeerd. De route is vergelijkbaar met de « Transgaumaise » wandelroute. Sommige plekken langs de Semois mogen niet met de mountainbike worden betreden, maar het is mogelijk om deze zones te omzeilen.

Overzicht van de fiets-motorfiets-auto-route met een afstand van 175 KM (niet gemarkeerd):
De route voor fiets, e-bike, motorfiets en auto kan met het roadbook worden gevolgd. Dit toeristische circuit van ontdekking en ontspanning, verbindt de smalle paden in de valleien van de Semois, de Othain, de Vire, de Thon… hij leidt u naar musea, landschappen en streekproducten. Via deze weg ontdekt u tevens Williers, Herbeumont, Chiny en Tintigny voor u in Virton aankomt. Deze toeristische route kan in verschillende fases worden afgelegd.
Onze partner Europ’Aventure organiseert tevens vakanties met onder meer bagagetransport. Uiteraard kan de Transgaumaise ook met de elektrische fiets worden afgelegd.
De route bestaat uit 7 fases:
Etappe 1: Virton – Torgny: 33,2 KM
Etappe 2: Torgny – Avioth: 17,7 KM
Etappe 3: Avitoh – Williers: 28,2 KM
Etappe 4: Williers – Herbeumont: 20,2 KM
Etappe 5: Herbeumont – Chiny: 27 KM
Etappe 6: Chiny – Tintigny: 21,1 KM
Etappe 7: Tintigny – Virton: 21,6 KM