In de Belgische Ardennen

Het "Ardenne Nordic Park" maakt van Sainte-Ode de eerste regio in Belgisch Luxemburg die toegewijd is aan nordic walking
Zoals op de website van "la Ligue Francophone Belge de Marche Nordique" wordt vermeld, zijn er nog vier andere Scandinavische parken in Wallonië: het Scandinavische Park van Sart Tilman (Luik), het Scandinavische Park van Viroinval, het Park van Shoënberg (vlakbij St. Vith) en het Park van HamoirHet "Ardenne Nordic Park" is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen het VVV-kantoor van Sainte-Ode, "Ardenne Nordic Walking" en "la Maison de la Randonnée-GTA Belgique".

www.ardenne-nordic-park.be

Sinds 2016 te Sainte-Ode (provincie Luxemburg): het "Ardenne Nordic Park"


Zes lusvormige routes

De circuits van het "Ardenne Nordic Park", op dit moment vijf routes met een afstand tussen 2 km en 18,450 km, werden ontwikkeld voor nordic walkers in zowel België als in het buitenland, en volgen voor een deel de lokale wandelroutes.
De vertrekpunten bevinden zich in verschillende deelgemeentes van Saint-Ode (Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie) waardoor nordic walkers alle facetten van de gemeente kunnen ontdekken. De vijf routes worden op een circuit met een lengte van 3,4 km afgelegd: het nordic Trainingscircuit. Ze volgen gedeeltelijk de lokale wandelroutes. U kunt de kaart "De Ardennen te voet" via "la Maison de la Randonnée - GTA Belgique" of in het VVV-kantoor van Sainte-Ode aanschaffen.

Aan het vertrekpunt, gesitueerd in Orti (Amberloup), van deze route staan drie borden: het park (plattegrond) en de techniek, de opwarming en de stretching.
Ze worden voor 80% door het Commissariaat-generaal voor Toerisme en voor 20% door het VVV-kantoor van Sainte-Ode gesubsidieerd. Dat laatste werd mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband met het gemeentebestuur van Sainte-Ode dat verantwoordelijk is voor het onderhoud.

De routes van het "Ardenne Nordic Park" in Sainte-Ode:

Amberloup - Nordic Circuit Training : 3,4 km (NCT)
Dit gemakkelijke circuit is toegankelijk voor debutanten. Het is het ideale traject voor degenen die zich willen concentreren op hun techniek en voor lesgevers die proeflessen organiseren. Het is de perfecte plek voor zowel degenen die in de regio wonen als daarbuiten. Het circuit bevindt zich in de rustige, natuurlijke omgeving van de boomgaard van Orti in Amberloup, en wordt door het natuurpark van de Twee Ourthes gerund. Deze zone omvat bovendien een gedeeltelijk bedekte ruimte voor barbeques, een petanquebaan en een boomgaard met oude fruitbomen. De zone bevindt zich in de nabijheid van het natuurgebied van Orti.
Beauplateau - Tour du Rancourt : 7,5 km (NW1+NW2)
De Ronde van Rancourt bestaat uit twee lussen. De kleine lus volgt een zeer gemakkelijk en vlak traject dat langs velden en een bos ligt. De tweede lus die heuvelachtiger is van aard, loopt langs de beek van Rancourt en doorkruist Tillet.

Amberloup - Tour d'Orti : 9 km (NW3)
Dit traject voor nordic walking bevindt zich in een landelijke, agrarische omgeving. Het vertrekpunt ligt in Amberloup en het traject loopt verder in de richting van het natuurgebied van Orti. Deelnemers hebben een prachtig uitzicht over de vallei. De dorpen Aviscourt en Lavacherie worden doorkruist en de route loopt langs de oude spoorlijn. Laat u door de natuur en de landelijke omgeving onderdompelen.

Lavacherie - Méridionale : 12,5 km (NW4)
Deze route voor nordic walking bevindt zich in het uiterste noorden van het "Ardenne Nordic Park" en loopt richting de Onze-Lieve-Vrouwekapel. De route doorkruist voornamelijk een bosrijke omgeving en prachtige landschappen, en biedt een schitterend uitzicht.

Houmont - Tour du Laval : 18,5 km (NW5)
Deze route met vertrekpunt in Houmont biedt prachtige uitzichten. U doorkruist in zijn geheel de Lavalvallei en u wandelt langs de dorpen Fosset, Renuamont, Rechrival en Gérimont. De paden verkeren in een goede staat waardoor u aan een gestaag tempo kunt nordic walken.