Ardenne Nordic Park

Een Ardennenregio gewijd aan Nordic Walking!

Sainte-Ode is een natuurrijke toeristische bestemming, die de actieve recreatie promoot en dit met name dankzij vele routes. Of je nu liever wandelt, fietst of met de mountainbike rijdt, er liggen kilometers aan paden te wachten om te verkennen.

Sainte-Ode vormt sinds 2009 ook het decor voor talrijke activiteiten die verband houden met nordic walking: dat varieert van initiatie tot techniek, het verbeteren van de praktijk ervan, het maken van wandelingen… Allemaal activiteiten die opgezet worden door Ardenne Nordic Walking en het Maison de la Randonnée-GTA Belgique, die op dit vlak ervaring opdeden in Italië waar deze sporttak reeds een grote bekendheid genoot.

Het Ardennen Nordic Park werd ingehuldigd op zaterdag 17 september 2016. Sainte-Ode werd dan de eerste regio in de provincie Luxemburg die zich toelegde op nordic walking.

Het Noordse park van Sainte-Ode bestaat uit vijf routes variërend van 2 tot 18,450 km. De routes van het Ardennen Nordic Park werden speciaal ontworpen voor het beoefenen van ‘Nordic Walking’ en volgen gedeeltelijk de lokale wandeltochten. Ze worden vervolledigd door een specifiek circuit van 3,4 km: de Nordic Circuit Training.

De verschillende vertrekpunten bevinden zich in Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie, ze nodigen alzo de nordic walkers uit om de gemeente vanuit verschillende invalshoeken te ontdekken.

Het Ardennen Nordic Park is een initiatief van het Maison de la Randonnée-GTA Belgique en Ardenne Nordic Walking, in samenwerking met het VVV-kantoor van Sainte-Ode.

Dit circuit is bedoeld om vlot toegankelijk en gemakkelijk te zijn voor beginners.
Het is daarom ideaal voor wandelaars die zich op hun techniek willen toeleggen, maar ook voor instructeurs die kennismakings- of vervolmakingsessies organiseren.
De aanleg van dit circuit ontstond van nature uit in de zone van de Orti-boomgaard in Amberloup, in het Natuurpark van de Twee Ourthes.
Er bevinden zich drie infopanelen aan het begin van deze lus, gelegen in Orti (Amberloup): het park (plan) en de techniek; de opwarming en de stretching.

Link naar de gpx track van de route

De Tour du Rancourt bestaat uit twee lussen.
De kleinste lus volgt een zeer makkelijke, vlakke route, langs de rand van de velden en het bos.
De tweede lus is meer heuvelachtig en sluit aan bij de beek van Rancourt en doorkruist het dorpje Tillet.

Link naar de gpx track van de route

Deze nordic-walking-route ligt voornamelijk in landelijke en agrarische gebieden.
Ze vertrekt in het dorp Amberloup richting Natuurreservaat Orti en biedt een prachtig uitzicht over de vallei.
Ze doorkruist het dorp Aviscourt en loopt ook over de oude tramlijn. Ze ligt in landelijk gebied, te midden van de natuur.

Link naar de gpx track van de route

Deze Nordic Walking-route is de meest noordelijke van het Ardennen Nordic Park in de richting van de ‘Chapelle de la Bonne Dame’. Ze doorkruist vooral de bosrijke omgeving en biedt ook mooie landschappen en uitzichtspunten.

Link naar de gpx track van de route

Deze route die vertrekt vanuit het dorp Houmont, biedt prachtige panorama’s; ze doorkruist de vallei van de Laval en de dorpen Fosset, Renuamont, Rechrival en ook nog Gérimont.
De paden zijn van degelijke kwaliteit; ze maken het beoefenen van nordic walking in een aangehouden tempo goed mogelijk.

Link naar de gpx track van de route

Zie ook